UZAY
İnsan Araştırmaları
MESSAGE
Mikro Yer Çekimi İlişkili Genetik Bilim Misyonu
Üsküdar Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan
Büşra Tekirdağlı, Ebru Çam, Özge Demir, Gamze Gülden, Berranur Sert, Fatmanur Erkek
Yer çekimsiz ortamdan etkilenen henüz işlevi keşfedilememiş genlerin tespit edilmesi ve uzay görevlerinde, bağışıklık hücrelerinden hangilerinin yer çekimi tarafından direkt olarak etkileneceğinin, CRISPR gen mühendisliği yöntemleri ile belirlenmesi hedeflenmiştir.
Bu amaçla, araştırmaya katılan astronotlardan uçuş öncesi ve uçuş sırasında belirlenmiş olan zaman noktalarında kan örnekleri alınmış, bu örnekler üzerinde transkriptom analizi gerçekleştirilmiştir.
Uzay görevinden sonra, mikro yer çekimi tarafından yukarı regüle edildiği tespit edilen T hücrelerindeki genleri yok etmek için CRISPR gen düzenleme teknolojilerinin uygulanması planlanmıştır.
Araştırmacılar ayrıca, hücrelerin çoğalma, hayatta kalma, stres tepkilerini, anti-kanser ve sitokin salınım profillerindeki değişiklikleri hücresel düzeyde analiz etmek üzere, yer deneylerinde bir akustik levitasyon cihazı kullanmayı amaçlamaktadırlar.

METABOLOM
Uzay Görevlerinde Bulunan Astronotların Metabolom / Transkriptomlarındaki Değişimlerin Analizi ve Ulusal Omik Veri Setlerinin Oluşturulması
Ankara Üniversitesi
Prof. Dr. Emel Emregül
Oğuzhan Durmaz, Prof. Dr. Emirhan Nemutlu, Doç. Dr. Evren Özçınar, Doç. Dr. Burak Derkuş, Dr. Nihan Akdoğan, Dr. Cemil Can Eylem
Uzay uçuşu, insanların yaşayabileceği en zorlu fiziksel koşullardan biridir. Astronotlar uzay görevleri sırasında düşük yer çekimi, uzay radyasyonu, değişen fiziksel aktivite, beslenme sorunları, uykusuzluk, yüksek g ve hiperoksi gibi çevresel streslere maruz kalmaktadır.
Araştırmamız, uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Ayrıca bu olumsuz etkilerin azaltılmasına yönelik olarak, uzay görevine katılan astronotumuzun, uzay ortamı koşullarının etkisiyle gen ekspresyonlarında ve metabolizmalarında gerçekleşen fizyolojik ve biyokimyasal değişimlerin incelenmesi hedeflenmektedir. Bu çalışma ile, vücuttaki sistem çapındaki değişikliklerin astronotlarımızın sağlığına yönelik olası risk faktörlerinin anlaşılmasında yeni bilgiler sağlanması, ülkemizdeki uzay araştırmalarında yer çekimi fizyolojisi, havacılık ve uzay tıbbı gibi konularda çalışacak olan uzmanlara daha fazla araştırma yapmak için faydalı veriler edinilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca Dünya’daki var olan hastalıklar için yeni tedaviler ve önleyici tedbirlerin geliştirilmesinde faydalı olabileceği düşünülmektedir.

MIYELOID
Uzay Misyonuna Katılan Bireylerde Radyasyona Maruz Kalmanın Kanser İçin Öncül Lezyonlar Olan Periferik Kandaki Miyeloid-Kökenli Baskılayıcı Hücrelere Etkisinin İncelenmesi
Hacettepe Üniversitesi
Prof. Dr. Güneş Esendağlı
Prof. Dr. Kerim Bora Yılmaz, Doç. Dr. Erhan Güven, Hamdullah Yanık
Miyeloid kökenli baskılayıcı hücreler (MKBH) kanser gibi kronik inflamasyon süreçlerinde yüksek düzeyde üretilerek immün baskılama yapan, kanser progresyonunu ve metastazı destekleyen, heterojen immatür miyeloid hücre popülasyonudur. Bu çalışma ile, uzay misyonu katılımcılarının maruz kalacağı yolculuk ve uzay koşulları, kozmik radyasyon hasarının immünolojik olarak MKBH hücreleri düzeyinde ölçülmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
