tubitak-uzay-logo-2@4x

GÖKTÜRK-2 Uydusu, Yörüngedeki 12. Yılını Başarıyla Tamamladı

Bu Haberi Paylaş

Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü millî keşif uydusu GÖKTÜRK 2, yörüngedeki 12. yılını başarıyla geride bıraktı. Yerli ve millî imkânlarla geliştirilen uydu, 18 Aralık 2012’de Çin’in Jiuquan Fırlatma Merkezi’nden uzaya gönderilmiş ve yaklaşık 700 kilometre irtifadaki görev yörüngesine yerleşmişti.

Yerli ve Millî İmkânlarla Geliştirildi
 

TÜBİTAK UZAY ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) iş birliği ile üretilen GÖKTÜRK-2, Türkiye’nin uzay alanındaki kabiliyetlerini ortaya koyan önemli bir kilometre taşı olarak öne çıkıyor. Uydu, ülkemizde özgün olarak geliştirilen ilk yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu olma özelliğini taşıyor.

12 Yıldır Görevde
 

Başlangıçta 5 yıllık görev ömrü hedefiyle tasarlanan GÖKTÜRK-2, yüksek radyasyon dayanımı, kesintisiz ve etkili ısıl kontrol, üç eksende hassas yönelim kabiliyeti ve uzay ortamına dirençli pil-güneş paneli kullanımı gibi ileri mühendislik çözümleriyle 12 yıldır görevini tam kapasiteyle sürdürüyor. Bu sayede uydu, beklenenin ötesinde uzun bir hizmet süresi elde etti.

2,5 metre çözünürlük kapasitesine sahip olan GÖKTÜRK-2, kızılötesi kamera, arayüz kartları, görüntü sıkıştırma yazılım ve donanımları, uçuş bilgisayarı ile X-Bant verici gibi kritik teknolojilere Türkiye’nin kendi imkânlarıyla sahip olması açısından büyük önem taşıyor.

Savunma, İstihbarat, Çevre ve Afet Yönetimi
 

Görev süresince milyonlarca kilometrekarelik alanı kapsayan on binlerce görüntü üreten GÖKTÜRK-2, Türk Silahlı Kuvvetleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının savunma, istihbarat, çevre, şehircilik, tarım, ormancılık, afet ve acil durum yönetimi gibi çok çeşitli alanlardaki uydu görüntüsü taleplerini karşılıyor.

Kazandırdığı Tecrübe ile Yeni Uydulara İlham Oluyor
 

GÖKTÜRK-2 ve RASAT gibi yerli uyduların geliştirilmesinde kazanılan tecrübe, Türkiye’nin uzay alanındaki yetkinliğini ileri seviyelere taşıdı. Bu sayede metre altı çözünürlüğe sahip ilk millî yer gözlem uydusu İMECE ile ilk millî haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A da yörüngelerindeki görevlerine başladı.

Yakın zamanda çalışmaları başlatılan İMECE takım uydu projesiyle birlikte Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki kabiliyeti daha da artacak. GÖKTÜRK-3 Projesi kapsamında ise daha gelişmiş radar teknolojilerinin yer alacağı ilk millî yer gözlem uydusu çalışmaları devam ederken, Türkiye bu uydu ile uzay gözlem kabiliyetleri çeşitlendirilecek, hava şartlarından bağımsız yüksek çözünürlüklü görüntüleme kapasitesine de sahip olacak.

12. yılını başarıyla tamamlayan GÖKTÜRK-2 Uydusu, Türkiye’nin yerli ve millî imkânlarla geliştirdiği yüksek çözünürlüklü uydu teknolojileri alanında önemli bir kilometre taşı olmayı sürdürüyor.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler