tubitak-uzay-logo-2@4x

Yerli Keşif Uydumuz GÖKTÜRK-2 Uzayda

Bu Haberi Paylaş

Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu GÖKTÜRK-2, Çin’deki Jiuquan Fırlatma Üssü’nden uzaya fırlatıldı. Yörüngeye başarıyla yerleşen uydudan ilk sinyal alındı.

Ankara’dan da takip edilen fırlatma dolayısıyla TÜBİTAK UZAY’da TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın katılımıyla tören düzenlendi.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ve TUSAŞ iş ortaklığı tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip GÖKTÜRK-2, Türkiye saatiyle 18.13’de Çin Halk Cumhuriyeti’nin Gansu Eyaleti’ndeki Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi’nden uzay yolculuğuna başladı. Göktürk-2, fırlatıldıktan 12 dakika sonra saat 18.25’de 686 kilometre yüksekteki yörüngesine oturdu. Yörüngeye yerleşmesinin ardından uydudan ilk sinyal saat 19.39’da başarılı bir şekilde alındı.

GÖKTÜRK-2’nin fırlatma anı canlı yayınla Ankara’dan da takip edildi. ODTÜ yerleşkesindeki TÜBİTAK UZAY’daki törende, Çin’deki fırlatma üssü ile Ankara ve Norveç’teki yer istasyonlarında görev yapan TÜBİTAK UZAY ekipleriyle canlı bağlantı yapıldı. Çin’deki Türk görevliler, fırlatmaya dakikalar kala yapılan canlı bağlantıda, fırlatma öncesi morallerin üst seviyede olduğunu belirttiler.

Fırlatma anı videosunu izlemek için tıklayınız.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler