tubitak-uzay-logo-2@4x

Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü’nde Liderlik Türkiye’de

Bu Haberi Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Çin, Bangladeş, İran, Moğolistan, Pakistan, Tayland ve Peru’nun da üyesi olduğu Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü’nün Genel Sekreterliğinin artık Türkiye’ye emanet olduğunu açıkladı. Bakan Ergün, “2011 yılında Rasat, 2012 yılında Göktürk 2 uydusunu kendi imkanları ile üreten ve yörüngeye oturtarak uzay yarışında ‘ben de varım’ diyen Türkiye, katılımcı tüm ülkelerin desteğini almıştır” dedi.

Ergün’ün verdiği bilgiye göre, Genel Sekreterlik görevini Türkiye adına TÜBİTAK BİLGEM Program Yönetimi Ofisi Direktörü Celal Ünver yürütecek. Ünver, Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü’nün 5 yıl süre ile 2. Genel Sekreteri olarak seçildi.

Bakan Ergün, kısa adı APSCO olan Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütünün 1. Olağanüstü toplantısının 30 Ekim 2013 tarihinde Çin’in Başkenti Pekin’de gerçekleştirildiğini belirterek, toplantıya APSCO üyesi sekiz ülke temsilcilerinin katıldığını bildirdi.

‘Türkiye ‘Ben de Varım’ Dedi’

Ergün, Genel Sekreterlik seçimi için altı ülkenin aday gösterdiğini, yapılan gizli oylama neticesinde en yüksek oyu Türkiye’nin aldığını söyledi. Ergün, Türkiye adına TÜBİTAK BİLGEM Program Yönetimi Ofisi Direktörü Celal Ünver’in APSCO’nun 5 yıl süre ile 2. Genel Sekreteri olarak seçildiğini bildirdi. Ergün, Genel Sekreter’in örgütte CEO olarak en üst düzey yönetici olduğunu ve Örgütün Uluslararası Sekreteryasının Pekin’de bulunduğunu anlatan Ergün, “2011 yılında Rasat, 2012 yılında Göktürk 2 uydusunu kendi imkanları ile üreten ve yörüngeye oturtarak uzay yarışında ben de varım diyen Türkiye, katılımcı tüm ülkelerin desteğini almıştır. Türkiye’nin ekonomik alanda ki başarıları da bu sonuçta önemli bir rol oynamıştır” değerlendirmesini yaptı.

‘Yetkinlik Kazandık, 10 Yıl İçinde Kendi Uydumuzu Fırlatacağız’

Ergün’ün açıklaması şöyle: “Türkiye uzay alanındaki çalışmalarda önemli yetkinlikler kazandı aslında. Mesela Türkiye uydu da yapamıyordu, Türkiye’nin gözlem uydusu bile yapabilme imkanı yoktu. Parayı verip, başkasından satın alıp, başkasına fırlattırıyordu. Ama son yıllarda yaptığımız çalışmalarla Türkiye gözlem uydularını kendisi yapabilen bir ülke haline geldi. Şimdi fırlatma işi üzerinde çalışıyoruz. Şu anda bir füze kiralanıp onun fırlatması başka ülkelerden yapılıyor. Çünkü, birkaç uydu birden o füzeyle fırlatılıyor, tek bir uydu gitmediği için. Dolayısıyla birkaç uyduyu birden fırlatacak füze kiralıyorsunuz anlaşma yaptığınız yerden. Biz Göktürk 2 uydusunu Çin’den füze kiraladık ve fırlattık. Ancak yaptığımız çalışmalar bize uydu yapma yetkinliği kazandırdı. Şimdi haberleşme uydularına başlıyoruz, takım uydularına başlıyoruz, bununla ilgili de kavramsal tasarım çalışmaları da başladı, gerekli kararlar alındı ve çalışmalar yürütülüyor. Bu çerçevede füze sistemleri üzerinde de tabii ki çalışmalarımız yürütülüyor. Yani uydu fırlatma sistemleri, balistik füze sistemleri, bütün bunların hepsi bu yetkinliklerle birlikte yürüyor. Şu anda Türkiye önümüzdeki 10 yıl içerisinde hem haberleşme uydularını yapmayı, hem bunları fırlatmayı, hem de kendi füze savunma sistemleri konusunda kendine özgü teknolojileri geliştirmeyi başarabilecek niteliktedir. Bu tür uluslararası örgütlerle birlikte yürüttüğümüz çalışmalar da bu yönden önemli. Bütün bu çalışmalar Türkiye’nin kabiliyetini arttırmaya yönelik çalışmalardır.”

Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü

1992 yılında Çin, Pakistan ve Tayland tarafından gerçekleştirilen Uzay Teknolojisi ve Uygulamaları Alanında Asya Pasifik Çoklu İşbirliği konulu çalıştay sonucunda APSCO’nun kurulma süreci başlatılmıştır. 2001 yılında resmi olarak sekreteryası oluşturulan Kuruluşun taslak konvansiyonu 2003 yılında oluşturulmuştur. Ekim 2005’de, Pekin’de APSCO Konvansiyon töreni gerçekleştirilmiştir. Konvansiyon bu aşamada 7 Asya ülkesi (Bangladeş, Çin, Endonezya, İran, Moğolistan, Pakistan ve Tayland) ve 1 pasifik ülkesi (Peru) toplam 8 ülke tarafından imzalanmıştır.

Türkiye, Temmuz 2006 tarihinde bu önemli Konvansiyonun 9. kurucu ülkesi olmuştur. 16-17 Aralık 2008 tarihinde 9 kurucu ülke bakanlık düzeyi temsilcilerinin katılımı ile 1. APSCO Konsey Toplantısı gerçekleştirilmiş ve Çin genel sekreterliği altında örgüt faaliyetlerine başlamıştır. Türkiye, 11 Kasım 2010 tarihinde tüm yasama aşamalarını tamamlayarak 5986 numaralı kanunun Resmi Gazete’de yayınlanması ve APSCO Sözleşmesinin Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması ile APSCO’ya tam üye olmuştur. Konsey örgütün en yüksek karar organıdır. APSCO’nun yürüttüğü çok uluslu projelerin Türkiye’deki tüm koordinasyonu TÜBİTAK UZAY tarafından yürütülmektedir. TÜBİTAK UZAY, ülkemizi APSCO nezdinde temsil etmekte, projelerin oluşturulması ve uygulanmasına katkı sağlamaktadır. Endonezya asosiye üye olarak yer almaktadır.

Genel sekreterlik seçimi gündemi ile olağanüstü toplanan Genel Kurul’da gizli olarak yapılan oylamada Türkiye’nin adayı olan Celal Ünver 691 puan ile diğer adaylara belirgin bir fark atarak birinci olmuştur.

Seçim sürecinde başta Pekin Büyükelçiliğimiz olmak üzere Dışişleri Bakanlığımızın büyük çabaları olmuş ve üye ülkeler nezdinde girişimlerde bulunulmuştur. APSCO ve faaliyetleri ile ilgili detaylı bilgiye http://www.apsco.int adresinden ulaşılabilir.

Türkiye’nin Uzay Alanındaki Uluslararası Üyeliklerimiz

Türkiye, uzay alanında Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü’nün yanı sıra Uzay Araştırmaları Komitesi (COSPAR), Avrupa Uzay ve Toplumu Birleştirme Kuruluşu (EURISY), Uluslararası Uzay Federasyonu (IAF) ve Küresel Yer Gözlem Grubu (GEO)’nun da üyesi.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler