tubitak-uzay-logo-2@4x

MİLLİ GÖZLEM UYDUSU RASAT 5 YAŞINDA

Bu Haberi Paylaş

RASAT Yer Gözlem Uydusu, TÜBİTAK UZAY Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün BİLSAT Uydusu’ndan sonra sahip olduğu ikinci uzaktan algılama uydusudur. Kalkınma Bakanlığı desteği ile Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu olan RASAT, 17 Ağustos 2011 tarihinde Rusya’dan fırlatılmıştır.

Tasarım ömrü üç yıl olmasına rağmen, 17 Ağustos 2016tarihi itibariyle, yörüngede beşinci yılını başarıyla tamamlayan RASAT Uydusu, dünya etrafında 26 724 tur atarak, 11 milyon kilometrekarelik alanı taradı ve 1800 şerit görüntüyü yer istasyonuna aktardı.

RASAT Uydusu, Güneş’e eş zamanlı dairesel yörüngede, 700 km irtifada bulunmaktadır. 7,5 m siyah-beyaz, 15 m çok bantlı uzamsal çözünürlükte süpürçek (pushbroom) kameraya sahiptir.

Yeniden ziyaret zamanı ortalama 4 gün olan RASAT; 3 eksende kontrol edilebilmektedir. Her bir çerçeve görüntüsünün boyutları 30 km X 30 km’dir ve 960 km uzunluğuna kadar şerit görüntü alabilmektedir.

Proje kapsamında, uydu montaj, entegrasyon ve test laboratuarları büyütülmüş, uydu tasarım, üretim ve test konularında 100’den fazla uzman yetiştirilmiş ve tamamı ülkemizde Türk mühendisler tarafından tasarlanıp üretilen ve 2011 yılında fırlatılan milli gözlem uydumuz RASAT ile Türkiye, uydu teknolojisinde söz sahibi bir ülke olmuştur. Ayrıca TÜBİTAK UZAY, bir uydu projesinin baştan sona gerçekleştirilmesini sağlayacak, sistem tasarımı ve entegrasyon yeteneklerine sahip olduğunu göstermiştir. Geliştirilen Yüksek Performanslı Uçuş Bilgisayarı (BiLGE), 100Mbps hızında X-bant Verici ve Gerçek Zamanlı Görüntü İşleme (GEZGİN-2) ekipmanları ile yerli uçuş ve yer istasyonu yazılımlarını, başarıyla çalıştırılarak, uzay tarihçesi kazandırmıştır. Böylelikle, TÜBİTAK UZAY, sadece sistem seviyesinde değil alt sistemler kapsamında da yetkinliğini ortaya koymuştur.

RASAT’ın yörünge özelliği sayesinde Dünya’nın her yerinden görüntü alınabilmektedir.

RASAT Uydusu’ndan indirilen ham görüntüler geometrik ve radyometrik düzeltmelerin ardından koordinatlandırma işlemleri yapılarak GEZGİN Portalı’na aktarılmaktadır.

RASAT görüntüleri; haritacılık, afet izleme, ormancılık, kentsel planlama gibi alanlarda kullanılmaktadır.

www.gezgin.gov.tr adresinden GEZGİN Portalı’na bağlanarak;

  • Çizimle arama,
  • Sınırlara göre arama,
  • Yer ismine göre arama,
  • Koordinat bilgisi girilerek arama,
  • Dosya yükleyerek arama

özelliklerini kullanarak istenilen alana ait görüntüleri hızlı ve kolay bir şekilde indirebilirsiniz.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler