tubitak-uzay-logo-2@4x

RASAT Uydusu Yörüngedeki 8. Yılını Başarıyla Tamamladı

Bu Haberi Paylaş

Türkiye’nin ilk milli yer gözlem uydusu RASAT, T.C. Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından sağlanan mali kaynaklarla TÜBİTAK UZAY tesislerinde tamamen Türk Mühendisleri tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. RASAT uydusu 17 Ağustos 2011 tarihinde fırlatılarak yörüngesinde görüntüleme operasyonlarına başlamıştır. RASAT Uydusunun tasarım ömrü bu sınıftaki diğer Ar-Ge uydularında olduğu gibi 3 yıl olarak belirlenmiş olmakla birlikte 17 Ağustos 2019 tarihinde yörüngede 8 Yılını doldurmuştur. Bu süre zarfında tüm hedeflerine başarıyla ulaşmış olan RASAT Uydusu ve halen tam kapasite ile göreve devam etmektedir. RASAT Uydusundan elde edilen görüntüler haritacılık, afet izleme, tarım, çevre, şehircilik ve planlama çalışmalarında kullanılmaktadır.

Rasat 8 yıl boyunca yörüngesinde 42529 tur atmış ve toplam 15.383.700 km2’lik bir alanı görüntülemiştir. RASAT Uydusu 2838 görüntüleme görevini başarı ile gerçekleştirmiş ve tüm Türkiye’yi birden çok defa kapsamıştır.

RASAT Uydusu 7.5 m çözünürlükte elektro-optik görüntüleme sistemine ve ilk milli görev yüklerinden BİLGE (Uçuş Bilgisayarı), GEZGİN (Görüntü Sıkıştırma Birimi) ve X-Bant Verici (100 Mbit/s hızında görüntü indirme) birimlerine sahiptir.

Diğer yandan, T.C. Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 2013 yılı yatırım programında yer alan 2013K120800 numaralı “TÜBİTAK UZAY – Uydu Görüntü İşleme ve Geoportal Oluşturma Projesi” kapsamında gözlem uydularından elde edilen görüntülerin internet ortamında paylaşılabilmesi için GEZGİN Portalı geliştirilmiştir. RASAT uydusundan indirilen ham görüntüler geometrik ve radyometrik düzeltmelerin ardından koordinatlandırma işlemleri yapılarak GEZGİN Portalına aktarılmaktadır. Rasat uydusunda 8 yılda alınan 10.487.700 km2 alanı kapsayan 11653 kare görüntü Gezgin Portalına aktarılmıştır. Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları e-devlet şifrelerini kullanarak Gezgin Portalına giriş yapabilmekte ve tüm görüntüleri ücretsiz olarak bilgisayarlarına indirebilmektedirler. Nitekim hizmete açıldığı günden bu yana Gezgin Portalı 223.710 kez ziyaret edilmiş ve 20.445 farklı kullanıcı toplam 24.993 kare görüntüyü bilgisayarlarına indirerek kullanma imkânına kavuşmuştur.

Sonuç olarak; RASAT Uydusu ülkemizin yer gözlem uyduları alanındaki ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılamış ve daha da önemlisi TÜBİTAK UZAY’ın bu uydudan elde etmiş olduğu deneyim ve bilgi birikimi başta GÖKTÜRK 2 olmak üzere müteakip projelere de aktarılmıştır. Halen gerçekleştirilmekte olan İMECE ve TÜRKSAT 6A Uyduları ile gündeme gelen çok sayıda yeni uydu sistem ve alt sistem geliştirme faaliyetleri RASAT tecrübesi üzerine inşa edilmiştir.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler