tubitak-uzay-logo-2@4x

UZAY

İnsanlı Uzay Görevleri

TÜBİTAK UZAY, Millî Uzay Programı (MUP) kapsamında belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesinde, gerek araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile gerekse proje yönetimi uzmanlık alanlarındaki yetkinliğiyle öncü kuruluş olarak yer almaktadır. MUP çerçevesinde belirlenen 10 stratejik hedeften biri olan “bir Türk vatandaşının bilimsel görev için uzaya gönderilmesi” hedefinin gerçekleştirilmesi için başlatılan Türk Astronot Bilim Misyonu (TABM) Projesi TÜBİTAK UZAY tarafından yürütülmektedir.

Uluslararası Uzay İstasyonu Bilim Misyonu

insanli-uzay-gorevleri-img-1

TABM Projesi kapsamında ilk Türk astronotu olarak Alper Gezeravcı seçilmiştir. 1979 Mersin doğumlu olan Alper Gezeravcı 2001 yılında Hava Harp Okulundan mezun olduktan sonra ABD’de Harekât Araştırması alanında yüksek lisans derecesi almıştır. Hava Kuvvetlerinde F-16 pilotu olarak görev yapan Gezeravcı aynı zamanda elektrik-elektronik mühendisidir.

Alper Gezeravcı AX-3 (AXIOM-3) göreviyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilmiştir. Astronotu taşıyan SpaceX Crew Dragon uzay aracı, Falcon 9 Block 5 roketi tarafından uzaya çıkarılmış ve yaklaşık 420 km irtifada bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenmiştir. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçirdiği 18 günün ardından Türkiye’nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu tamamlayarak 9 Şubat’ta dünyaya iniş yapmıştır.

Uzay Misyonu kapsamında mikrogravite ortamında biyoloji/ biyoteknoloji, fizik, teknoloji ve insan araştırmaları başlıklarında 13 adet deney gerçekleştirilmiştir.

Virgin Galactic Yörünge Altı Araştırma Uçuşu

virgin-galactic-yorunge-alt-ucusu-img-1

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, Virgin Galactic’e ait “VSS Unity” yörünge altı aracı ile Türk Astronot Bilim Misyonu Projesi kapsamında Yörünge Altı Araştırma Uçuşunu tamamladı. ABD yerel saatiyle 08.30’da New Mexico’daki Spaceport tesisinden havalanan, Atasever’in de içinde olduğu “Galactic 07” ekibi, “VSS Unity” yörünge altı aracıyla yaklaşık 1 saat 10 dakika süren bir uçuş gerçekleştirdi. Uçuş sırasında, “VSS Unity” yörünge altı aracını taşıyan uçak yaklaşık 14 km yüksekliğe erişmesi ve hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaşması sağlandı.

Atasever, mikro yerçekimi ortamında yaklaşık 3 dakika süren serbest düşme fazında yedi bilimsel deneyi başarıyla gerçekleştirdi.