APSCO Öğrenci Küçük Uydu Projesi (SSS) çerçevesinde TÜBİTAK-UZAY’ın yürütmüş olduğu SSS-2B uydu projesinde görev alan ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği öğrencisi Beril GÜNAY, ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencileri Sibel KAÇMAZ ile Yağız KURT ve THK Üniversitesi Uzay Mühendisliği Bölümü öğrencisi Şahin Ulaş KÖPRÜCÜ’den oluşan ekibimiz; proje çerçevesinde Çin’in Şangay kentinde düzenlenen Üçüncü Yaz Kampında (http://www.apsco.int/html/comp1/content/NewsHighlights/2019-08-02/54-296-1.shtml), ADCS uygulamalı eğitimi çerçevesinde düzenlenen yarışmada sekiz ülke takımı arasında ikinci oldu.
Bu başarıya ek olarak öğrencilerimizden Şahin Ulaş KÖPRÜCÜ Üstün Başarılı Öğrenci (Excellent Student Award) ödüllerinden birini aldı.
Kısa adı APSCO olan Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü (Asia Pasific Space Cooperation organization [ http://www.apsco.int/ | www.apsco.int ] ) 28 Ekim 2005 tarihinde Çin, Tayland, İran, Pakistan, Bangladeş, Moğolistan, Peru, Endonezya hükümet temsilcilerinin Pekin’de APSCO Kuruluş Yasasını imzalaması ile kurulmuştur. Türkiye, 1 Haziran 2006 tarihinde Pekin’de yapılan bir törenle APSCO Kuruluş Yasasını imzalayarak kurucu 9 üye ülkeden biri olmuştur. APSCO, Avrupa Uzay Ajansı’ndan sonra uzay alanında Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ikinci hükümetler arası organizasyondur.
APSCO bünyesinde yapılan projeler üye ülkeler arasında uzay alanındaki diğer projeleri geliştirmede çekirdek fon niteliğinde olup “Opsiyonel” projeler olarak daha büyük işbirliklerini tetiklemeleri amacıyla kurgulanmıştır. Ayrıca, projeler eğitim amaçlı da yapılmaktadır. Özellikle üye ülkeler arası bedelsiz teknoloji transferi olarak da kurgulanabilmektedir. Dört ana alanda projeler oluşturulmaktadır: 1) Uzay Teknolojileri, 2) Uzay Bilimi, 3) Uzay Uygulamaları ve 4) Teorik ve Uygulamalı Eğitim.
APSCO üye ülkelerinden biri olarak, ülkemiz adına faaliyetleri Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK), TÜBİTAK adına ise TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) ülke temas noktası olarak yürütmektedir.
APSCO SSS Üçüncü Yaz Kampına Bangladeş, Çin, İran, Moğolistan, Pakistan, Peru, Tayland ve Türkiye’den toplam 32 öğrenci katıldı. Dört kişilik Türk öğrenci takımına takım lideri olarak Uzay Mühendisliği Bölümümüzün Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tahsin Çağrı ŞİŞMAN eşlik etti.