tubitak-uzay-logo-2@4x

GAP Bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projesi Tanıtım Törenine Katıldık

Bu Haberi Paylaş

TÜBİTAK UZAY olarak, hassas tarım teknolojilerinin yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının desteklenmesi amacıyla hayata geçirilen GAP Hassas Tarım Projesi’nin 2. Faz Tanıtım Töreni’nde yerimizi aldık. 22 Kasım 2024 tarihinde GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde düzenlenen etkinliğe, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı katıldı.

Törende bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, GAP bölgesinin verimli topraklarıyla Türkiye’nin gıda arz güvenliğinde önemli bir merkezi olduğunu vurgulayarak, bölgeye yapılan yatırımların son 22 yılda büyük bir ivme kazandığını ifade etti.

“Doğanın Sesine Teknolojinin Gücü Eşlik Ediyor”
 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise konuşmasında, GAP Hassas Tarım Projesi’nin ilk fazında elde edilen uydu görüntüleri ve hiperspektral kamera verileriyle tarım için zengin bir veri seti oluşturulduğunu belirtti. Bakan Kacır, yerli ve millî yazılım olan GAP Hassas – Akıllı Tarım Uygulaması hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Elde ettiğimiz veriler ışığında, çiftçimizin alın terini teknolojinin gücüyle buluşturacak, toprağın dilini konuşacak, bereketinin sırrını çözecek yerli ve millî yazılımımız GAP Hassas’ı hayata geçirdik. Hassas tarımın sahada uygulanmasını kolaylaştıracak e-Devlet platformuna entegre olan yenilikçi ara yüzü tamamlayarak ağustos sonu itibarıyla üreticilerimizin hizmetine sunduk. Artık çiftçilerimiz tarlada ilave bir donanım kullanmadan doğru hasat tarihini, kullanmaları gereken gübre miktarlarını bu yazılım üzerinden belirleyebilme imkânına sahipler. Çiftçimize artık doğanın sesi değil, teknolojinin sunduğu imkânlar da rehberlik edecek.

Yaklaşık 200 bin dekar alanın uydu görüntüleriyle izlenerek çiftçilerimizin önümüzdeki dönemde aktif olarak kullanacağı karar destek mekanizması oluşturma çalışmalarına da başladık. Ayrıca Kurduğumuz GAP Hassas Tarım Projesi Füzyon Merkezi ile de çiftçilerimizin tarımsal üretimde teknolojiyi daha etkin kullanmalarına rehberlik edecek danışmanları eğitiyoruz. Biz bölgemizin bereketini artıracak, bu kıymetli kadim toprakları geleceğin üretim merkezi yapacak tüm projeleri, programları kararlılıkla hayata geçirmeye devam edeceğiz.”

TÜBİTAK UZAY’a Plaket Takdim Edildi
 

Etkinlikte, TÜBİTAK UZAY’ın GAP Hassas Tarım Projesi’ne katkıları nedeniyle, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TÜBİTAK UZAY adına Uzaktan Algılama Grup Lideri Dr. Kaan Kalkan’a bir plaket takdim etti.

Türkiye’nin İlk Millî Hassas Tarım Uygulaması
 

TÜBİTAK UZAY olarak, GAP Hassas Tarım Projesi kapsamında Türkiye’nin ilk millî hassas tarım uygulaması olan GAP Hassas – Akıllı Tarım Uygulaması için tasarım ve algoritma geliştirme çalışmalarını başarıyla tamamladık. Bu yenilikçi uygulama, tarımsal girdilerin (gübre, su, ilaç vb.) daha etkin kullanımını sağlayarak hem verimliliği artırmayı hem de maliyetleri düşürmeyi hedefliyor.

Uzay Teknolojileri ile Sürdürülebilir Tarım
 

Törende açtığımız standımızda, yer gözlem uydularımız, hassas tarım teknolojilerindeki bilgi birikimimiz ve uzaktan algılama ile görüntü işleme kabiliyetlerimizi tanıttık. TÜBİTAK UZAY olarak, uzay teknolojilerimizi tarımsal alanlarda etkin şekilde kullanarak sürdürülebilir bir geleceğe katkı sunmayı hedefliyoruz. GAP Hassas Tarım Projesi’nde olduğu gibi yenilikçi çözümler geliştirmeye devam ederek ülkemizin tarım ve teknoloji alanındaki ilerlemesine destek olmaktan gurur duyuyoruz.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler