TÜBİTAK UZAY önderliğinde üretilerek Türk Silahlı Kuvvetleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının uydu görüntü ihtiyaçlarını karşılayan, yüksek yerlilik oranıyla üretilen 2,5 metre çözünürlüklü GÖKTÜRK-2 Uydusu, 8 Yıldır başarıyla görevini yerine getiriyor.
18 Aralık 2012’de uzaya gönderilen GÖKTÜRK-2, tasarım ve üretim sürecinde uygulanan üst düzey mühendislik önlemlerinin bir sonucu olarak, tasarımında hedeflenen 5 yıllık görev ömründen daha uzun süredir görevine devam ediyor.
Yer yüzeyinden yaklaşık 685 kilometre yükseklikteki güneşe eşzamanlı yörüngeye yerleştirilen GÖKTÜRK-2, dünya etrafındaki bir turunu yaklaşık 98 dakikada tamamlıyor. Fırlatıldığı günden bu yana savunma, çevre, şehircilik, tarım ve ormancılık alanlarında önemli ihtiyaçlara cevap veren GÖKTÜRK-2 ile afet izleme, şehir planlama, tarım alanları izleme, orman yangınları ve istihbarat alanlarında kamu kurum ve kuruluşlarına uydu görüntüleri sağlanıyor.
Uluslararası standartlarda yüksek güvenilirlik düzeyine sahip GÖKTÜRK-2 Uydusu, uzaya gönderildiği 2012 yılından bu yana Hava Kuvvetleri Komutanlığı Ahlatlıbel Yer İstasyonuna dünyanın dört bir yanından kesintisiz görüntü gönderiyor.
GÖKTÜRK-2, uzay alanındaki teknoloji ve gerekli alt yapının geliştirilmesinin yanı sıra uzman insan gücünün yetiştirilmesi imkânı sağladı. GÖKTÜRK-2 Uydusu başta olmak üzere BİLSAT ve RASAT projelerinde elde edilen deneyim ve bilgi birikimi ile Türkiye’nin metre-altı çözünürlüğe sahip ilk milli yer gözlem uydusu İMECE ve ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A halen TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilmektedir. Bu uydularımız da yakın zamanda uzayda yerlerini alacaklar.