tubitak-uzay-logo-2@4x

İlk Milli Haberleşme Uydusunda İmzalar Atıldı

Bu Haberi Paylaş

TÜBİTAK UZAY öncülüğünde TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmaları ile birlikte yapılacak TÜRKSAT 6A Haberleşme Uydusu Projesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle imzalandı.

TÜBİTAK UZAY Teknolojileri Araştırma Enstitüsü öncülüğünde TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmaları ile birlikte yapılacak TÜRKSAT 6A Haberleşme Uydusu Projesi; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlık Müsteşarı Feridun Bilgin, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ve TÜRKSAT AŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül tarafından imzalandı.

İmza törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve ilgili kurum yetkilileri katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBİTAK Gebze Kampüsü’nde 15 Aralık 2014 tarihinde düzenlenen TÜRKSAT 6A Yerli Haberleşme Uydusu Projesi İmza Töreni’nde yaptığı konuşmada; projede görev alan mühendis, bilim insanı ve çalışanları tebrik etti.

Yerli Haberleşme Uydusu TÜRKSAT 6A’nın Kazanımları

2011 yılında RASAT uydusunun fırlatılmasından hemen bir yıl sonra yüksek çözünürlüklü GÖKTÜRK-2 uydusunu tasarlayıp üreten ve 2012 yılında fırlatan Türkiye, uydu ve uzay teknolojilerinde neler yapabileceğini tüm dünyaya gösterdi.

Kapsama alanına Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’nın gireceği TÜRKSAT 6A, yakıtıyla birlikte yaklaşık 4 ton ağırlığında olacak. Uydu yerden yaklaşık 36.000 km. yükseklikte, 42 derece doğu boylamındaki yer sabit yörüngesine yerleştirilecek. Üzerinde 4 yedek, toplam 20 aktarıcının bulunacağı uydunun hizmet ömrü 15 yıl olacak. Uydunun tüm testleri yurt içinde yapılacak. Proje kapsamında uydu üzerinde kullanılacak birçok alt sisteme uzay tarihçesi kazandırılacak ve bu alt sistemler, daha sonra geliştirilecek milli haberleşme uydularının alt yapısını oluşturacak.

TÜRKSAT 6A Uydusunun hizmete girmesiyle birlikte yerli ve yabancı televizyon kanallarının sinyal iletimi, mobil iletişim, kara, deniz ve hava araçları arası iletişim, internet, veri transferi ve acil durum çağrı servis hizmetleri sunulacaktır.

TÜRKSAT 6A Haberleşme Uydusu’nun maliyetlerini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, TÜRKSAT ve TÜBİTAK tarafından karşılanacak ve bu proje ile haberleşme uydularının milli imkânlarla yapılabilmesi hedefine stratejik destek sağlanacaktır.  Türkiye, bu projenin tamamlanmasıyla haberleşme uydusu yapabilen 10 ülke arasına girecektir.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler