Türkiye’nin yerli ve milli imkânlarla geliştirilen ilk metre altı çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE, 22 Mayıs 2025 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı Ahlatlıbel Keşif Uydu Komutanlığı’nda düzenlenen törenle resmen envantere alındı. Törene, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve TÜBİTAK yetkililerinin yanı sıra projede görev alan mühendisler ve davetliler de katıldı.
“İstiklal ve İstikbalimiz İçin”
Törende konuşan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Vekili Tümgeneral Hüseyin Duman, “Bugün burada, ülkemizin uzay kabiliyetlerinin stratejik bir halkasını oluşturan İMECE uydusunun envanterimize katılmasının gururunu yaşıyoruz. İstiklalimiz ve istikbalimiz için çalışan tüm bilim insanlarına ve savunma sanayi çalışanlarına teşekkür ediyorum. Bugün geldiğimiz nokta, gelecekte bizlerin yaşlarına geldiğinde gençlerimize; tarımdan sanayiye, şehirleşmeden savunmaya kadar birçok alanda yeteneklerimizi artıracak kilometre taşları bırakacaktır. Uzayda artık bir gözümüz daha var. Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm kurum, kuruluş ve teknik personele teşekkür ediyor, İMECE’nin Türk Silahlı Kuvvetleri ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum,” dedi.
İMECE Uydusu Artık GÖKTÜRK-2B Olarak Adlandırılacak
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Uzay Komutanı Hv. Plt. Albay Tolga Çınar ise konuşmasında, “Uzay, artık yalnızca bir araştırma alanı değil; doğrudan bir savunma sahasıdır. Her türlü tehdite karşı etkili, caydırıcı, sürekli ve bağımsız varlık göstermek zorundayız. Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine kazandırılan İMECE uydusu, Hava Kuvvetleri Uydu İsimlendirme Standartları gereği ‘GÖKTÜRK-2B’ olarak adlandırılacaktır,” ifadelerini kullandı.
“Bir Serüvenin Daha Başarıyla Tamamlanmasının Gururunu Yaşıyoruz”
TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Mehmet Nefes, törende yaptığı konuşmada, “Bugün burada, 2013 yılında başlayan İMECE Projesi’nin başarıyla tamamlanmasının haklı gururunu yaşıyoruz.” diyerek, projeye verdikleri desteklerden dolayı “Savunma Sanayii Başkanlığı’na, Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ve TÜBİTAK SAVTAG’a teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı. Yüzde 90’ın üzerinde yerlilik oranıyla geliştirilen uydunun artık fiilen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hizmetinde olduğunu belirten Nefes, “Projenin başından itibaren özveriyle çalışan tüm TÜBİTAK UZAY personelini kutluyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyorum.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Milli Uydu Sistemlerinde Operasyonel Başarı
Keşif Uydu Tabur Komutanı Yarbay Arda Ayan tarafından da bir sunum gerçekleştirildi. Ayan sunumunda, milli olarak geliştirilen uydu alt sistemlerine uzay tarihçesi kazandırılması amacıyla yürütülen çalışmalardan bahsetti. Konuşmasında, İMECE uydusunun uzaya fırlatılmasından devreye alınmasına kadar geçen sürece dair bilgiler paylaşan Ayan, “Uydunun sistem testlerinin hazır hale getirilmesinin ardından kabul testlerine başladık. Yaklaşık bir yıl süren detaylı çalışmaların ardından bu süreci başarıyla tamamladık,” dedi.
TÜBİTAK UZAY İmzalı Milli Uzay Teknolojisi
İMECE, TÜBİTAK UZAY tarafından ülkemizin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılamak üzere geliştirildi. 15 Nisan 2023 tarihinde Türkiye saatiyle 09:48’de ABD’deki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden SpaceX’e ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı. Aynı gün saat 12:24’te roketten başarıyla ayrılarak yörüngesine yerleşen uydudan ilk sinyalin alınmasının ardından devreye alma süreci başarıyla tamamlandı ve 29 Nisan 2023’te ilk test görüntüsü elde edildi.
Yerli Bileşenlerle Geliştirildi
İMECE Projesi, GÖKTÜRK-2 ve RASAT uydularından elde edilen bilgi birikimi üzerine inşa edilerek daha yüksek yerlilik oranına ulaştı. Proje kapsamında Türkiye’de ilk defa uzay uyumlu elektro-optik kamera tasarlandı, geliştirildi ve üretildi. Bu adımla Türkiye, yalnızca uydu görüntüsü kullanan değil, aynı zamanda kendi elektro-optik kamerasını üretip ihraç edebilecek düzeye ulaştı.
Uydunun yönelim ve yörünge kontrolü için gerekli olan elektrikli itki sistemi, yıldızizler, güneş algılayıcı, tepki tekeri, GPS alıcısı, manyetometre ve manyetik tork çubuğu gibi birçok alt sistem yine proje kapsamında ilk kez yerli imkanlarla geliştirildi. Ayrıca güç düzenleme ve dağıtım ekipmanları, faydalı yük veri kayıt sistemleri, X bant ve S bant haberleşme sistemleri ile uçuş bilgisayarı TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından tasarlanıp üretildi. Yazılım geliştirme süreçleri de tamamen yerli olarak yürütüldü.
Yeni Hedef: Takım Uydu Projesi
İMECE Projesi ile kazanılan teknolojik yetkinlikler doğrultusunda 2024 yılı itibarıyla TÜBİTAK UZAY yürütücülüğünde “Yüksek Çözünürlüklü Takım Uydu Geliştirilmesi Projesi” başlatıldı. Bu yeni projeyle, İMECE’de kurulan altyapıların daha verimli kullanılması, geliştirilmiş ekipmanların yeni sistemlere uyarlanması ve yetişmiş insan kaynağının korunarak geliştirilmesi hedefleniyor.
Milli Uzay Yolculuğunda Stratejik Bir Adım
İMECE’nin envantere alınması, Türkiye’nin uzay teknolojilerinde dışa bağımlılığını azaltma vizyonunun somut bir sonucu olarak görülüyor. Tüm üretim, montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri ülkemiz sınırları içinde ve Türk mühendislerce gerçekleştirilen İMECE, Türkiye’nin yüksek teknoloji üretim kapasitesini ve uzay teknolojilerinde geldiği seviyeyi de somut biçimde ortaya koyuyor.