Milli Teknoloji Geliştirme Altyapıları Açılış Töreni, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’ın katılımıyla TÜBİTAK SAGE Yerleşkesinde bulunan TÜBİTAK UZAY Optik Sistemler Laboratuvarı (OPMER) binasında 31 Ekim 2018 tarihinde yapıldı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Savunma Sanayii Başkanı Prof.Dr. İsmail Demir, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de törende hazır bulundu.
Erdoğan, Türkiye’nin savunma, havacılık ve uzay teknolojilerinin her alanında söz sahibi bir ülke olma yolunda hızla ilerlediğini vurgulayarak, özellikle yüksek çözünürlüklü gözlem, haberleşme uyduları ve alt sistemleri, uydu fırlatma sistemleri, uydu veri işleme, depolama ve bilgi destek sistemleri konusunda önemli sonuçlar alındığını bildirdi. Hizmete alınan uydunun ardından daha gelişmiş uydular tasarlamak, üretmek ve uzaya göndermek zorunluluğu bulunduğunu her zaman ifade ettiğini hatırlatan Erdoğan, “Bu çerçevede ortaya koyduğumuz hedeflerimizden biri de uydu kameralarının, büyük çaplı aynaların ülkemizde üretilmesiydi. Açılışını yaptığımız Optik Sistemler Araştırma Laboratuvarı kısa adıyla OPMER işte bu amaçla TÜBİTAK UZAY Teknolojileri Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulmuştur” diye konuştu.
İMECE Uydu Projesi’nde kullanılan kameranın tasarım, entegrasyon ve testlerinin TÜBİTAK tarafından yapıldığını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: “Bu kamerada kullanılan ayna, mercek, prizma ve filtre gibi hassas optik bileşenler yurt dışından tedarik ediliyordu. Kritik teknoloji olarak kabul edilen bu parçaların hem maliyetleri yüksekti hem de ihraç kısıtlamasına tabiydi. OPMER Projesi sayesinde hassas teknolojiye sahip optik bileşenleri milli kabiliyetlerimiz ile geliştirme imkanına kavuştuk. Bu sayede kritik tasarımların bilgi birikiminin ve ödenen yüksek tutarların yurt içerisinde kalmasını sağlıyoruz. Optik Sistemler Araştırma Laboratuvarı’nın faaliyetleri sadece optik bileşen üretimiyle sınırlı değildir aynı şekilde ürünlerin tasarım ölçüm, entegrasyon ve test faaliyetlerini de bu tesiste yürüteceğiz.”
Dünyadaki Sayılı Laboratuvarlardan olan OPMER altyapısının toplam 16 laboratuvardan oluştuğunu dile getiren Erdoğan, tesiste uydu kameralarının yanında yurt dışından tedariğinde zorluk yaşanan hassas optikler ve teleskoplarda kullanılan büyük çaplı aynaların da üretileceğini ifade etti. Türkiye’de bu alanda kurulan ilk merkez olan OPMER’in, dünya genelinde konuyla ilgili Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştiren sayılı laboratuvarlardan birisi olduğunu vurguladı.
Milli Teknoloji Geliştirme Altyapıları Açılış Töreni konuşmasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBİTAK UZAY Teknolojileri Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Optik Sistemler Araştırma Laboratuvarı’nın üretim, metroloji ve entegrasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yapılan çalışmalarla yakından ilgilendi. Kendisine açılış anısına altyapıda geliştirilen ve uydu kameralarında kullanılan ilk hassas ayna ptototipi hediye edildi.
Büyük çaplı uzay kalifiye hassas optiklerin geliştirilmesi amacıyla ülkemizde kurulan ilk merkez olan OPMER dünya genelinde konu ile ilgili Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştiren sayılı laboratuvarlardan birisidir.