Türkiye Cumhuriyeti ev sahipliğinde, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, Türkiye Uzay Ajansı ve Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü (APSCO) ortak organizasyonuyla ve İstanbul Teknik Üniversitesinin (İTÜ) desteğiyle, 23-26 Eylül 2019 tarihleri arasında, İstanbul’da “Birleşmiş Milletler Uzay Hukuku ve Politikası Konferansı” gerçekleştirilecek.
BM Uzay İşleri Ofisi’nin en önemli etkinliklerinden birisi olan uzay faaliyetlerine dair hukuki ve idari konuların tartışılacağı Konferansa, yaklaşık 200 kişilik uluslararası bir uzman grubunun katılması bekleniyor. Resmi dili İngilizce olacak konferansın katılımcıları, büyük oranda ülkelerinin uzay alanında çalışan üst düzey idareci ve hukukçularından oluşuyor. Konferansa, yine ülkelerindeki uzay hukukuna dair kapasite geliştirme faaliyetlerinde aktif yer alan ve politika gelişimine katkıda bulunan birçok akademisyenin de katılması bekleniyor.
Uzay Hukuku ve Politikası Konferansı serisinin temelleri, BM Uzay Hukuku ve Politikası çalıştaylarına dayanıyor. 2002 yılından bu yana 10 farklı ülkede gerçekleştirilen bu çalıştaylarda uzay faaliyetlerinin hukuki ve idari boyutunda kapasite geliştirilmesi hedeflendi. Kapsamı ve katılımcı yelpazesi daha geniş olacak şekilde planlanan bu serinin ilk konferansı, geçtiğimiz yıl Rusya Federasyonu ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Bu konferansa ülkemiz de panelist ve izleyici seviyesinde katıldı.
Birleşmiş Milletler (BM) Uzay İşleri Ofisi (UNOOSA), ülkemizin de üye olduğu Birleşmiş Milletler Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Komitesi’nin (COPUOS) belirlediği stratejiler çerçevesinde, belirli konularda kapasite geliştirme ve bilgi paylaşımı amaçlı etkinlikler düzenliyor. Bu etkinlikler uzay teknolojileri ve uygulamalarının yanında, idari ve hukuki konularda da gerçekleşebiliyor.
Uzay hukuku ve politikası alanında dünya çapında önde gelen uzmanların katılacağı bu organizasyonun, ülkemiz açısından uluslararası görünürlük ve prestij boyutuyla büyük önem taşıdığı ve ilgili kurumlarımızdan bu alanda çalışan uzmanların katılımının (her kurumdan en fazla iki kişi olacak şekilde), ülkemizde uzay alanında kurumsallaşmaya yönelik somut adımların atıldığı bu dönemde yararlı olacağı düşünülüyor.
Konferansa Katılım İçin 9 Ağustos 2019 Tarihine Kadar Kayıt Yapılması Gerekiyor
Konferansa ilişkin BM tarafından hazırlanan detaylı bilgilendirme sayfasına ve kayıt bağlantısına (registration page) aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşılabilir.
http://www.unoosa.org/oosa/en/ourwork/spacelaw/un-turkey-apsco-conferenc…
Konferansa katılım için aşağıda adresi verilen kurumumuz kayıt sayfasından ve daha sonra da BM kayıt sayfasından 9 Ağustos 2019 tarihine kadar kayıt yapılması gerekiyor.
TÜBİTAK Uzay Kayıt Sayfası (Türkçe): http://slc2019.uzay.tubitak.gov.tr/
BM Kayıt Sayfası (İngilizce): https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=2zWeD09UYE-9zF6kFubc…