TÜBİTAK UZAY’da düzenlenen TÜRKSAT 6A Projesi paydaş etkinliğine Ulaştırma Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), TÜBİTAK, TÜRKSAT A.Ş., proje yürütücüsü kuruluşlar (TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH) ile projenin alt yüklenicisi firmalar katıldı.
Etkinliğe katılan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın burada yaptığı konuşmada, tüm paydaşların Türkiye’nin teknoloji alanındaki gücünü artırmada önemli bir rol oynadığını ifade etti. Yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A ile Türk uzay tarihinde ilkleri yaşadıklarını kaydeden Prof. Dr. Aydın, TÜRKSAT 6A sürecinde görev yapan tüm çalışma arkadaşlarına emeklerinden ve başarılı çalışmalarından ötürü teşekkür etti.
TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Mehmet Nefes de TÜBİTAK UZAY’ın liderliğinde geliştirilen yerli ve milli uydu üretimindeki başarıları vurgulayarak, TÜRKSAT 6A Projesi’nin Türkiye’nin teknolojik bağımsızlığı açısından önemine dikkat çekti. Ardından Proje Yöneticisi Cevher Levent Ertürk, projenin teknik detayları ve mevcut durumu hakkında bir sunum gerçekleştirdi ve paydaşların projeye katkılarını aktardı.
TÜBİTAK UZAY İş Geliştirme ve Dış İlişkiler Grubu’ndan Can Bayraktar ise enstitü tanıtım sunumunu gerçekleştirdi. Katılımcılar, TÜBİTAK UZAY Yer İstasyonu ve Temiz Oda’yı ziyaret ederek, gerçekleştirilen operasyonlar ve uydunun test süreçleri hakkında detaylı bilgi aldı.
Projeye katkı sağlayan firmalara plaket ve uydu maketi verildi
Etkinlikte, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Mesut Güner ve İsmail Doğan ile TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Mehmet Nefes, projeye katkı sağlayan firmalara plaket ve uydu maketi takdim etti. Plaket takdim töreninde, firmaların temsilcilerine teşekkür edilerek, emeklerinin ülkenin uzay ve uydu sektörü açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı.
TÜBİTAK UZAY Enstitüsü’nde düzenlenen akşam yemeği ile sona eren etkinlikte, TÜRKSAT 6A projesine destek veren tüm paydaşlara teşekkür edildi. Türkiye’nin uzay yolculuğundaki bu önemli iş birliğinin gelecekte de aynı başarı ve özveriyle devam etmesi temennileriyle etkinlik son buldu.
Projeye destek veren paydaşlar arasında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı, TÜBİTAK KAMAG, TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş., ASELSAN A.Ş., Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), C Tech Bilişim Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş., BİAS Mühendislik Ltd. Şti., Demirkol Makine Kalıp San. Tic. Ltd. Şti., GCLAB Mühendislik A.Ş., GÜMÜŞ Uzay Savunma Havacılık San. ve Tic. Ltd. Şti., İZOREEL Kompozit İzole Malzemeler San. ve Tic. Ltd. Şti., Kaleli Şaft ve Metal Sanayi Tic. Ltd. Şti., Küçükpazarlı Kardeşler Kalıp ve Makine San. Ltd. Şti., MAXIMATOR Türkiye Yüksek Basınç Sistemleri Makine San. ve Tic. Ltd. Şti., Proino Mühendislik Danışmanlık Sanayi ve Tic. Ltd. Şti., SSA Makina İmalat San. ve Tic. Ltd. Şti., TÜRKİYE SİGORTA A.Ş., VISIONX Teknoloji Ltd. Şti. ve Yaşar Üniversitesi yer alıyor.
9 Temmuz 2024’te yörüngesine gönderilen ve yıl sonunda TÜRKSAT A.Ş.’ye devredilecek olan TÜRKSAT 6A uydusunun yörünge testleri başarıyla devam ediyor.