tubitak-uzay-logo-2@4x

UZAY

Uydu Alt Sistem ve Bileşenleri

TÜBİTAK UZAY, 2002 yılından beri uydu alt sistemleri üretimi konusundaki yetkinliklerini, kendini kanıtlamış ve uzay tarihçesine sahip ürünlerle sürekli olarak artırmaktadır. Türkiye’nin güvenlik ve kalkınma ihtiyaçlarını destekleyen anahtar teslim uydu sistemleri üretiminin devamlılığı için, alt sistemler alanında bilgi birikimi, insan kaynağı ve altyapı korunarak geliştirilmektedir.

Optik Sistemler

optik sistemler img 1

Yakın yörünge görüntüleme ihtiyacını karşılamak amacıyla yüksek çözünürlüklü elektro-optik uydu kameraları geliştirilmektedir.

Haberleşme Sistemleri

haberlesme sistemleri img 1
Uydu ve uzay araçlarının yer ile haberleşmesine olanak sağlayan haberleşme ekipmanları ve savunma sanayinin ihtiyaçlarına özel haberleşme sistemleri geliştirilmektedir. Modüler tasarım yaklaşımı sayesinde uzay platformlarının farklı ihtiyaçlarına göre uyumlandırma yapılabilmektedir.

Güç Sistemleri

guc sistemleri birimi img 1

Uydu ve uzay araçlarında kullanılmak üzere Güç Düzenleme Birimleri ve Güç Dağıtım Birimleri geliştirilmektedir. Bu birimler, 28 V regülesiz ve 100 V regüle olmak üzere 10 kW ve 2 kW aralığında güç işleme kapasitesine sahiptir ve yakın yörünge ile yer senkron yörüngelerde görev yapan uydu platformlarında kullanılmaktadır.

Uçuş Bilgisayarı ve Uçuş Yazılımları

ucus bilgisayari yazilimlari img 2

Farklı yörüngeler için uyumlui güçlü ve güvenilir Uçuş Bilgisayarları ve Uçuş Yazılımları geliştirilmektedir. Yüksek güvenilirliğe sahip LEON3 işlemci mimarisi ve modüler ekipman yapısı sayesinde farklı platformlar için uyumlandırma yapılabilmektedir.

Elektrikli İtki Sistemi ve Motoru

elektrikli-itki-sistemi-img-1

2018 yılı sonunda tamamlanan HALE Projesi’nde Türkiye’nin ilk uydu itki sistemi (uyduya uzay ortamında hareket kabiliyeti sağlayan motor sistemi) geliştirme laboratuvarı kurulmuş ve yine bu proje kapsamında Türkiye’nin ilk elektrikli itki sistemi tüm ekipmanları ile geliştirilmiştir.

1.500 W Hall Etkili İtki Motoru, Katot, Yakıt Besleme Birimi, Güç İşleme ve Kontrol Birimi, kurulan laboratuvarlarda yerli olarak tasarlanmış, üretilmiş ve test edilerek uzay kalifikasyonu tamamlanmıştır. Bu sistem, TÜRKSAT 6A uydusunda deneysel olarak kullanılacak ve tarihçe kazanacaktır.

Ayrıca HALE Projesi kapsamında geliştirilen ilk sistemin devamı olarak yer gözlem uydularımızda kullanmak üzere ikinci bir elektrikli itki sistemi üretimi başlatılmıştır. Uydu itki sistemleri alanında geleceğin teknolojisi olarak kabul edilen elektrikli itki sistemlerinin yerli olarak üretilebiliyor olması Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığını en aza indirmiştir.

Yörünge ve Yönelim Kontrol Alt Sistemi

yorunge yonelim kontrol alt sistemi img 2

Farklı yörüngeler ile uyumlu Yıldız İzler, Tepki Tekeri, Güneş Algılayıcı ve Küresel Konum Belirleme ekipmanları geliştirilmektedir.

Arayüz Birimleri

arayuz birimleri img 1
Uçuş bilgisayarı ile doğrudan arayüzü bulunmayan elektronik birimlerin iletişimini sağlamak için elektronik arayüz birimleri geliştirilmektedir. Bu birimler, yakın yörünge ve yer senkron yörüngelerde görev yapan uydu platformlarında kullanılmaktadır.