tubitak-uzay-logo-2@4x

İlk Astronotumuz Alper Gezeravcı 19 Ocak 2024 00.49’da Bilim Misyonu Kapsamında Uzay Yolculuğuna Başladı!

Bu Haberi Paylaş

lk Astronotumuz Alper Gezeravcı 19 Ocak 2024 00.49’da Bilim Misyonu Kapsamında Uzay Yolculuğuna Başladı!

TÜBİTAK UZAY’ın yürütücülüğünü yaptığı Türk Astronot ve Bilim Misyonu Projesi kapsamında ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı’nın içinde bulunduğu Falcon 9 Roketi Florida’daki Kennedy Uzay Merkezinden başarıyla fırlatıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve TUA koordinasyonunda kurulan Planetariumlarda bu tarihi anı aktaran canlı yayınlar gerçekleştirildi. Ankara’da TÜBİTAK UZAY’dan Dr. Sadık Murat Yüksel ve Can Bayraktar, İstanbul’dan yapılan canlı yayında ise; Enstitümüzden Dr. Burak Yağlıoğlu gelişmeleri anı anına aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu ile ilgili bir video mesaj yayınladı. Erdoğan, Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu ile birlikte Milli Uzay Programı hedeflerinden birini daha gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TUA Başkanı Yusuf Kıraç oradaki heyecanı ve bilim misyonunun önemini anlatan birer bağlantı gerçekleştirirken TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Mehmet Nefes, Yer İstasyonumuzdan katıldığı canlı yayında elde edilen son bilgileri paylaştı.

Enstitü çalışanlarımız ile birlikte takip ettiğimiz fırlatma sırasında coşkuyla hep bir ağızdan geri sayım gerçekleşti. Bunun yanında fırlatma anı hem planetaryumlarda hem de meydanlarda büyük bir coşkuyla kutlandı.

“İstikbal Göklerdedir”

Falcon 9 roketinin başarılı şekilde fırlatılmasının ardından Dragon kapsülü, 4 mürettebatıyla seyrine devam ediyor. Yaklaşık 1,5 gün sürecek yolculuğun ardından Astronotlar uzayda 14 gün geçirecek. Alper Gezeravcı, uzaydan ilk mesajını fırlatmanın hemen ardından verdi ve “Yüce Atamızın dahiyane sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: ‘İstikbal Göklerdedir'” dedi.

Fırlatmanın başladığı andan itibaren bilimsel çalışmalar da başlamış oldu. Uluslararası Uzay İstasyonunda 14 gün geçirecek astronotlar, mikrogravite ortamında biyolojik / biyoteknolojik , fiziksel , teknolojik ve insan araştırmaları başlıklarında geniş bir bilimsel çeşitliliği kapsayacak 13 adet deney gerçekleştirilecek. Çalışmalar TÜBİTAK UZAY, Axiom Space ve NASA ile koordineli şekilde yürütülecek.

Görevin tamamlanmasının ardından astronotlar Dragon kapsülü ile istasyondan ayrılacak. Kapsül, atmosfere girdikten sonra paraşütlerini açarak Orlando açıklarında okyanusa inecek.

Ax-3 misyonunda ayrıca ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt bulunuyor.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler