Ülkemizin de üyesi olduğu, Merkezi Çin Halk Cumhuriyeti-Pekin’de bulunan Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Organizasyonu (APSCO), Çin Hükümeti Burs Programı aracılığıyla 2019 yılı için yüksek lisans ve doktora bursları verecektir.
APSCO ve Pekin’de bulunan Beihang Üniversitesi arasında yapılan anlaşma kapsamında 2019 yılı için 1) Uydu İletişimi ve Küresel Konumlama Sistemleri (SC&GNSS), 2) Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (RS&GIS), 3) Mikro-Uydu Teknolojileri alanlarında Yüksek Lisans Programları (MASTA) ve Uzay Teknolojileri ve Uygulamaları konusunda Doktora Programı (DOCSTA) açılmıştır.
Her bir program kapsamında sağlanan burs, destekler, kriterler ve ayrıntılı bilgilendirme ilgili program dokümanında yer almaktadır. Başvurular TÜBİTAK UZAY’a yapılacak olup önerilecek adaylar belirlenecektir. Adaylar arasındaki en son değerlendirmeyi APSCO ve Beihang Üniversitesi yapacaktır. Sağlanan burs ve desteklere ek olarak programa kabul edilen adayların Pekin’e gidiş-dönüş uçak bileti ücreti bir defaya mahsus olmak üzere APSCO tarafından karşılanacaktır.
- Uzay Teknolojileri Uygulamaları Doktora Programı (DOCSTA)
- Yüksek Lisans Programları (MASTA)
- Sağlık Raporu Formu
- Başvuru Dokümanları Listesi
TÜBİTAK UZAY tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda MASTA ve DOCSTA Programı kapsamında her bir alan için iki aday bildirilecektir.
Başvurular ile ilgili tüm belgelerin 10 Şubat 2019 tarihine kadar TÜBİTAK UZAY’a posta yoluyla ulaştırılması gerekmektedir. Yapılacak değerlendirme sonucunda programlara önerilecek adayların belgeleri APSCO’ya TÜBİTAK UZAY tarafından iletilecektir.
APSCO Hakkında Kısa Açıklama
Kısa adı APSCO olan Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü (Asia Pasific Space Cooperation Organization www.apsco.int) 28 Ekim 2005 tarihinde Çin, Tayland, İran, Pakistan, Bangladeş, Moğolistan, Peru, Endonezya hükümet temsilcilerinin Pekin’de APSCO Kuruluş Yasasını imzalaması ile kurulmuştur. Türkiye, 1 Haziran 2006 tarihinde Pekin’de yapılan bir törenle APSCO Kuruluş Yasasını imzalayarak kurucu 9 üye ülkeden biri olmuştur. APSCO, Avrupa Uzay Ajansı’ndan sonra uzay alanında Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ikinci hükümetler arası organizasyondur.
APSCO bünyesinde yapılan projeler üye ülkeler arasında uzay alanındaki diğer projeleri geliştirmede çekirdek fon niteliğinde olup “Opsiyonel” projeler olarak daha büyük işbirliklerini tetiklemeleri amacıyla kurgulanmıştır. Ayrıca, projeler eğitim amaçlı da yapılmaktadır. Özellikle üye ülkeler arası bedelsiz teknoloji transferi olarak da kurgulanabilmektedir. Dört ana alanda projeler oluşturulmaktadır: 1) Uzay Teknolojileri, 2) Uzay Bilimi, 3) Uzay Uygulamaları ve 4) Teorik ve Uygulamalı Eğitim.
APSCO üye ülkelerinden biri olarak, ülkemiz adına faaliyetleri Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK), TÜBİTAK adına ise TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) ülke temas noktası olarak yürütmektedir.
Başvuru İçin Posta Adresi :
TÜBİTAK UZAY
ODTÜ Yerleşkesi, 06800, Ankara / Türkiye
Bilgi İçin : Aysun Karaarslan
E-Posta : apsco.uzay@tubitak.gov.tr