tubitak-uzay-logo-2@4x

GAP’ta Tarım Uygulamalarına TÜBİTAK UZAY Desteği

Bu Haberi Paylaş

“GAP Bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve TÜBİTAK UZAY Teknolojileri Araştırma Enstitüsü arasında, 12 Aralık 2014 tarihinde, işbirliği protokolü ve proje sözleşmesi imza töreni yapıldı.

Törene, Kalkınma İdaresi Daire Başkanı Sadrettin Karahocagil, TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Dr. Lokman Kuzu ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu katıldılar.

İmza töreninde konuşan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, uzay denildiğinde ilk akla gelen konunun uzay olduğunu belirterek, “Oysa uzay teknolojileri daha çok yer ile ilgileniyor ve günlük hayatımıza katkılar sağlıyor. TÜBİTAK UZAY, yer gözlemi bağlamında önemli tecrübeler elde etti ve bu tecrübeleri kamu kurum ve kuruluşlarına aktarıyor. İmzalanan bu proje ile geleneksel tarıma, uzay teknolojileri desteği sağlanacak. Memleketimizin kaynaklarını israf edilmekten kurtaracağız. Bu projenin ortaya koyduğu sonuçlar ile insan kaynaklarını en verimli şekilde kullanacağız. Böylece refahın artırılmasına desteksağlanmış olacak. Bu proje ile tarım sektöründe çığır açılacağına inanıyorum” diye konuştu.

Nüfusun hızla arttığı ve kaynakların sürekli azaldığı günümüzde, gıda güvenliği ile ilgili çalışmalar önem kazanmıştır. Tarımsal üretimde hassas tarım olarak adlandırılan teknolojilerin kullanımı gelişen teknoloji ile dünyada artış göstermektedir. Proje ile ülkemizde de geleneksel tarım uygulamalarından havacılık ve uzay teknolojilerinin kullanılması ile hassas tarım uygulamalarına geçiş amaçlanmaktadır.

Proje kapsamında uydu ve hava platformlarından alınan görüntüler ile tarım alanlarının analizi yapılarak hassas tarım uygulamaları geliştirilecektir. Başta milli uydularımız RASAT ve GÖKTÜRK-2 görüntüleri olmak üzere, çok bantlı uydu görüntüleri ile hava platformlarından alınacak hiperspektral görüntüler kullanılarak GAP bölgesinde yetiştirilen ürünlerin detaylı analizi gerçekleştirilecektir. Bu analizler sonucunda, tarım arazilerinde ekilen ürün tespiti, rekolte tahmini, toprağın gübre ihtiyacı, sulama ihtiyacı, bitki hastalık durumu tespit edilecektir. Proje, bu konuda bilgi ve teknoloji üreten ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde yürütülecektir.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler