tubitak-uzay-logo-2@4x

İMECE Uydumuzun Testleri Başlıyor

Bu Haberi Paylaş

Enstitümüz tarafından geliştirilen  İMECE Uydusunun Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli (IYYM) montaj ve entergasyon faaliyetleri TUSAŞ tesislerinde yer alan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezinde (USET) tamamlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda Enstitümüzün yürüttüğü yerli ve milli uydu projelerinin son durumu görüşülmüştür.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayiindeki (TUSAŞ) toplantıya Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TUSAŞ Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Prof. Dr. Haluk Güngör, TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Cenk Şen ve diğer kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Enstitü Müdürümüz Doç. Dr. Mesut Gökten’in sunum yaptığı toplantıya, Müdür Yardımcımız Dr. Alime Özyıldırım, İMECE Uydu Projesi Proje Yöneticisi Emir Serdar Aras, TÜRKSAT 6A Projesi Proje Yöneticisi Dr. Cevher Levent Ertürk ve Teknik Lideri İbrahim Gümüş ile her iki proje ekibinden çalışanlarımız katılım sağladı.

İMECE Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli montaj ve entegrasyon faaliyetlerinin gerçekleştirildiği alanda incelemelerde bulunan Varank, Akar ve Karaismailoğlu, İMECE Uydumuzun son montajını yaptı.

Proje kapsamında IYYM modeli montaj entegrasyon faaliyetleri Ocak 2020’de başladı ve içinde bulunduğumuz salgın hastalık şartlarına rağmen 4 aylık kısa bir sürede başarıyla tamamlandı. Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli bu aşamadan sonra 3 ay boyunca zorlu çevresel testlere tabi tutulacak ve uzay şartlarına uyumluluğu test edilecek.

Ocak 2017 tarihinde başlatılan İMECE Projesi ile, ülkemizin askeri ve sivil yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyaçlarını karşılamak üzere metre altı çözünürlüklü İMECE Yer Gözlem Uydusunun geliştirilmesi amaçlanmıştır.  Azami ölçüde yerli ve milli imkânlar kullanılarak geliştirilen metre altı kameranın uydu platformunda kullanılması ile birlikte ülkemizin sivil ve askeri yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılanmasına yönelik önemli bir adım atılmış olunacaktır.

Proje kapsamında; Yüksek Çözünürlüklü Elektro-Optik Kamera’ya ek olarak, kritik ekipmanlar, yazılımlar ve ilgili teknolojiler geliştirilmektedir.

Ziyaret kapsamında, ayrıca, TÜBİTAK UZAY’ın önderliğinde, TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmalarının da katılımı ile ülkemizin milli olarak geliştirilen ilk Haberleşme Uydusu TÜRKSAT 6A’nın Mühendislik Modeli ve Uçuş Modeli faaliyetleri yerinde görülmüş olup bilgi alınmıştır.  TÜRKSAT 6A Projesi ile, son kullanıcı TÜRKSAT A.Ş.’nin operasyonel ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra,  uyduda yer alacak birçok alt sisteme uzay tarihçesi kazandırılacak ve söz konusu alt sistemler, milli haberleşme uydularının alt yapısını oluşturacaktır.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler