tubitak-uzay-logo-2@4x

RASAT 6 yaşında

Bu Haberi Paylaş

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından, Türkiye’de tasarlanıp, üretilen ilk milli yer gözlem uydusu RASAT, yörüngedeki altıncı yılını başarıyla tamamladı.

17 Ağustos 2011’de Rusya’dan fırlatılan RASAT uydusu, güneşe eş zamanlı dairesel yörüngede ve 700 kilometre irtifada bulunmaktadır. RASAT, yörünge özelliği sayesinde Dünya’nın her yerinden görüntü alabilmektedir. 7,5 metre siyah-beyaz ve 15 metre çok bantlı uzamsal çözünürlükte süpürçek kameraya sahiptir. Yeniden ziyaret zamanı ortalama 4 gün olan RASAT, 3 eksende kontrol edilebilmektedir. Her bir çerçeve görüntüsünün boyutları 30 km x 30 km olup,  960 km uzunluğuna kadar şeri görüntü alınabilmektedir.

Tasarım ömrü üç yıl olan RASAT, 17 Ağustos 2017 tarihi itibariye yörüngesindeki altıncı yılını doldurmuştur. RASAT,  6 yıl süresinde yörüngesinde 32035 tur atmış, toplam 2080 görüntüleme görevi gerçekleştirerek, 12.724.200 km2 lik alanı görüntülemiştir.

RASAT uydu görüntüleri GEZGİN portali (www.gezgin.gov.tr) aracılığı ile 2014 yılından bu yana paylaşılmaya devam edilmektedir. RASAT uydusundan indirilen ham görüntüler geometrik ve radyometrik düzeltmeleri yapılarak GEZGİN portaline aktarılmakta ve  e-devlet şifresiyle sisteme giren herkes görüntüleri ücretsiz olarak indirebilmektedir.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler