Türkiye’nin İkinci Astronotu Tuva Cihangir Atasever Yörünge Altı Araştırma Uçuşunu Gerçekleştirdi

Türkiye’nin İkinci Astronotu Tuva Cihangir-img
Bu Haberi Paylaş

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, Virgin Galactic’e ait “VSS Unity” yörünge altı aracı ile Türk Uzay Bilim Misyonu Projesi kapsamında Yörünge Altı Araştırma Uçuşunu tamamladı. Uçak, ABD yerel saatiyle 08.30’da (TSİ 17.30) New Mexico’daki Spaceport tesisinden havalandı. Atasever’in de yer aldığı “Galactic 07” ekibi, aileleriyle vedalaştıktan sonra alkışlar eşliğinde “VSS Unity” yörünge altı aracına doğru ilerledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil de dahil olmak üzere birçok yetkili ve Projeyi yürüten ekip arkadaşlarımız, Atasever’i uğurlayanlar arasında yer aldı. Atasever’in araştırmacı astronot olarak bulunduğu ekipte, ABD’den iki, İtalya’dan bir özel astronot yer aldı. Yaklaşık 1 saat 10 dakika süren uçuşta, “VSS Unity” yörünge altı aracının taşıyıcı uçakla 45 bin fit yüksekliğe erişmesi ve hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaşması sağlandı.

Atasever, mikro yerçekimi ortamında yaklaşık 3 dakika süren serbest düşme fazında yedi bilimsel deneyi başarıyla gerçekleştirdi. Uçuş sonrası yaptığı açıklamada, “Uçuşumuz oldukça başarılı geçti. Bilimsel deneyler perspektifinden baktığımızda bütün hedeflerimizi yerine getirdik,” dedi. Atasever ayrıca, uzay yolculuğunda yanında taşıdığı kefiyeyi işaret ederek “Filistin halkının yaşadığı eziyet, dünyamızın güzelliğinin hak etmediği bir durum. Bunları sembolize etmek adına kefiyeyi yanımda taşıdım” dedi.

Özel Yayın Gerçekleşti

Yörünge Altı Araştırma Uçuşu ile eş zamanlı olarak TÜBİTAK Gebze Yerleşkesindeki TÜBİTAK Fen Lisesi’nde özel bir yayın yapıldı. TÜBİTAK UZAY İş Geliştirme ve Dış İlişkiler Grubundan Dr. Sadık Murat Yüksel ve Can Bayraktar’ın moderatörlüğünü yaptığı yayına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yusuf Kıraç ve Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı katıldı.  Yayın, TÜBİTAK Youtube kanalından ve Türkiye’nin çeşitli bilim merkezlerinden canlı olarak izlendi.

Bu heyecan verici yolculuğu, Spaceport America’da süreci yakından takip eden ve TÜBİTAK UZAY’da bulunan arkadaşlarımızla büyük bir coşkuyla izledik. Spaceport America’da bulunan Proje Ekibimiz, uçuş öncesi hazırlıkları titizlikle izledi. Her iki konumdaki ekipler de astronotumuz Tuva Cihangir Atasever’in başarılı uçuşu için heyecan ve gurur dolu anlar yaşarken bu tarihi anın bir parçası olmanın gururunu ve mutluluğunu derinden hissettiklerini ifade ettiler.

Tuva Cihangir Atasever 7 Bilimsel Deneyle Sürece Katkı Sağlayacak”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever’in uzayda gerçekleştirdiği yedi bilimsel deneyi değerlendirerek, “Nice misyonları hep birlikte izleyeceğiz ve gerçekleştireceğiz. Atasever, insan biyolojisi ve fizyolojisi üzerine önemli deneyler yaptı. Bu deneyler, uzay koşullarının insan vücudu üzerindeki etkilerini inceleyecek. Ayrıca, uzayda radyasyon dozimetresi kullanımı ve beyindeki kan dolaşımının incelenmesi gibi projeler de gerçekleştirildi,” dedi.

Kacır, Türkiye’nin uydu sistemleri geliştiren bir ülke olduğuna dikkat çekerek, uzay araştırmalarının büyük bir ekonomiyi temsil ettiğini vurguladı. Türkiye’nin uydu geliştirme faaliyetlerindeki başarısından bahsederek, yerli ve milli uydular İMECE ve TÜRKSAT 6A’nın bu başarının büyük bir parçası olduğunu belirtti.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: Türkiye’nin Uzay Yolculuğu Devam Ediyor”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye’nin uzay yolculuğunun önemine değinerek, gençlere büyük görevler düştüğünü söyledi. Mandal, uzay yolculuğunun Türkiye’nin teknoloji alanında söz sahibi olmasını sağladığını belirtti.

İMECE uydusundan Alper Gezeravcı’nın insanlı ilk uzay misyonunu gerçekleştirmesine kadar geçen yıldan itibaren uzay alanında hep ilkleri yaşadıklarını dile getiren Mandal, TÜRKSAT 6A’yı uzaya fırlatmak üzere 4 Haziran’da ABD’ye yolladıklarını ve 8 Temmuz haftasında da fırlatmanın gerçekleşeceğini de hatırlattı.

Türkiyenin İlk Astronotu Alper Gezeravcı TÜBİTAK Fen Lisesindeydi

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, TÜBİTAK Fen Lisesi’nde özel yayın öncesi öğrencilerle bir araya gelerek soruları yanıtladı. Yörünge altı uçuş özel yayın sırasında da gerçekleştirmiş olduğu misyon kapsamında deneyimlerini aktardı.

7 Bilimsel Deney Gerçekleşti

Atasever, uçuş sırasında gerçekleştirdiği yedi bilimsel deney ile mikro yerçekimi ortamında önemli veriler topladı. Bu deneyler arasında BEACON beyin görüntüleme, IvmeRad radyasyon dozimetresi ve uzayda insülin kalemi testi gibi projeler yer aldı. Ayrıca, hücre dışı veziküllerin analizi ve Gezeravcı’nın misyonunda yer alan diğer bilimsel deneylerin devamı niteliğinde çalışmalar yapıldı.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler